Evcil hayvanlarımızın sağlıklı ve mutlu yaşamasını sağlamak adına yapabileceğimiz en önemli şey; düzenli aşılamadır. Pati dostunuzun aşı takvimini tutmak, veterinerle düzenli bir takvim oluşturmak adına sürekli iletişimde kalmak herkesin yararına olacaktır. Bu takvime köpeklerde 8 haftalıktan itibaren başlanması uygundur. Düzenli olarak başlanan aşılama, yavruların bağışıklığının artmasında büyük rol oynar. Peki, aşı sıralaması köpeklerde nasıldır? Gelin uygun Kadıköy veteriner ücretleri ile yaptıracağınız aşılara birlikte göz atalım.
Köpeklerde aşı sıralaması
8 haftalıkken başlanan aşılama döneminde ilk yapılacak aşılar fiziksel muayene ardından yapılan iç-dış parazit aşılarıyla başlar. Ardından gerekli görüldüğü durumlarda Puppy DP aşısı yapılır. Buna ek olarakta karma ve corona aşıları yapılır. Bu aşılar yavruluk döneminde gerçekleştirilen aşılardır. Yavrumuz 9-12 haftalık arası dönemdeyken karma ve corona aşıları tekrar edilir. Buna ek olarak Bordotella’ya (bulaşıcı solunum yolu hastalığı) karşı aşılama yapılır.
12.haftayı takiben devam eden iki haftadaysa Bordotella’ya karşı tekrar aşılama ve kuduz aşıları yapılır. Bunların ardından köpeğiniz büyüyüp 5-6 aylık olduğunda kısırlaştırma ve çip takılması uygulamaları gerçekleştirilir. Yapılan araştırmalara göre ilk kızgınlıktan önce yapılan kısırlaştırmalarda ilerleyen zamanlarda meydana gelebilecek belirli hastalıkların oranının düştüğünü saptanmıştır. Yetişkinliğe erişen köpeklerde yapılacak aşılar da; yılda bir olacak şekilde Bordotella’ya karşı aşılama, kuduz ve corona aşıları yapılır. İki ayda bir dış parazit, kışın iki yazın ayda bir olacak şekilde iç parazit aşıları uygulanır. Risk olduğu saptanan durumlarda da Lyme hastalığı ve mikozis profilaksisi için aşılama gerçekleştirilir.
Köpek aşılarıyla alakalı bilinmesi gerekenler
Köpek aşı sıralaması, genel olarak yukarıda bashedildiği gibidir. Bu aşılar konusunda bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunur. Aşı sonrası pati dostunuzda halsizlik, isteksizlik ve ateş görülebilir. Uzun süren yan etkilerde veterinere başvurabilirsiniz. Aşıları tamamlanana kadar evcil hayvanınızın başka hayvanlarla temas etmemesine özen göstermelisiniz. Aşılar %100 koruma sağlamaz fakat yüksek oranda koruma sağlar. Bunu da göz önünde bulundurmalısınız.